Eventyret om fjeren og rosen

 
 
Eventyret om fjeren og rosen af Josefine Ottesen er et klassisk børneeventyr for de 8-10 årige, som i 1987 skaffede hende Kulturministeriets Børnebogspris.

Eventyret om fjeren og rosen er en gammel kending for mig, og som så mange andre børn født i 80érne har jeg læst den utallige gange. Nostalgien er kolossal og jeg var derfor meget nervøs for at genåbne bogen. Men den bekymring var unødvendig og blev bragt til skamme. Eventyret om fjeren og rosen af Josefine Ottesen levede til fulde op til mine forventninger, og temaerne er på så mange måder relevante for ungdommen i dag.

Der var engang et smukt og frodigt land. Kornet bølgede over brede bakker, og langs de lige landeveje lå nymalede huse i sirligt anlagte haver. På den ene side af landet lå Det Blå Hav, og på den anden side grænsede Det Smukke Land op til Den Store Skov. Bag skoven var en giftig Sump og ingen vidste, hvad der var på den anden side.
Vejen, der gik igennem Den Store Skov til Sumpen, var fyldt med huller og store sten, og de eneste, der nu og da færdedes dér, var de soldater, der holdt vagt.
Ingen vidste, hvorfor soldaterne skulle holde vagt, men sådan havde det altid været.
Folkene i Det Smukke Land var meget flittige og arbejdede fra tidlig morgen til sen aften. Det tog megen tid at holde haverne fri for ukrudt, plante frugttræerne i smukke lige rækker, male husene, stive gardinerne og holde vejene rene og pæne.
I Den Store By, der lå i en lun bugt ved havet, boede Det Smukke Lands konge på Det Smukke Slot.
Det er ham historien handler om, og her begynder fortællingen om »Fjeren og Rosen«!

Sådan indledes bogen og ens nysgerrighed bliver vagt med det samme.  Hvorfor er det smukke land så perfekt og hvorfor er folkene så flittige og sirlige? Der må være noget galt? Der mangler noget.

Og det gør der også for Kongen af det smukke land, der længes. Han ved ikke, hvad han længes efter, fordi alt er perfekt. Kongen følger sin længsel og bliver kastet ud i et vildt eventyr, hvor han skal redde både Det smukke land, men også det ukendte Fugleland fra Dybets Dronnings mørke, der opsluger landene.

Undervejs møder han Fuglelandets prinsesse Ea, som hans forelsker sig i, men hans morale bliver for alvor sat på prøve, da han svigter hende.

At følge Kongens indre kamp for at balancere mellem perfekte og effektive og Fuglelandets forunderlige kreativitet er en sand fornøjelse! Bogen er nemlig en fortælling om det bipolare og dualiteten i mennesket, og hvordan man bliver hel. På mange måder fungerer Eventyret om fjeren og rosen som en børnefilosofisk bog, der ikke blot er et underholdende eventyr, men også samfundskritik og filosofi i børnehøjde.

Kulturministeriets Børnebogspris er helt sikkert fortjent, og vi stemmer gerne i de suveræne anmeldelser, som Eventyret om fjeren og rosen har fået. Vi giver 5 fjer til dette fantastiske filosofiske eventyr, der på alle måder stadig holder i dag!

 

Titel: Eventyret om fjeren og rosen

Forfatter: Josefine Ottesen

Antal sider: 269

Udgivelsesår: 1986 (2002)

Orginalsprog: Dansk

ISBN13: 9788763804530

Forlag: Høst og Søn (genudgivelsen)
Antal fjer: 5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *